Bölümüz öğrencilerinin yaz stajları hakkında sıklıkla sormuş oldukları sorulara toplu cevap olabilmesi açısından bu duyuru hazırlanmıştır. Aşağıda yaz stajı hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri soru cevap şeklinde bulabilirsiniz.

1- Stajı yapmak zorunlu mu?

Evet, bölümümüzden mezun olunabilmesi için tüm öğrencilerimizin 60 iş günü stajlarını mezun olana kadar tamamlamaları gerekmektedir.

2- Stajı gerçekleştirmek için aranan koşullar nelerdir?

Stajınızı gerçekleştirmek istediğiniz firmada en az 1 elektrik veya elektrik-elektronik mühendisinin bulunması gerekmektedir.  Bunun dışında bölüm bazında herhangi bir koşul aranmamaktadır.

3- Stajımı hangi tarih aralıklarında gerçekleştirebilirim? İstediğim zaman stajımı gerçekleştirebiliyor muyum?

Stajınızı üniversite yönetiminin belirlemiş olduğu tarihler arasında gerçekleştirebilirsiniz. Üniversitemiz sigorta işlemlerinizi bu tarihler arasında gerçekleştirebilmektedir. Dolayısı üniversite yönetiminin belirlemiş olduğu tarih aralıkları dışında stajınızı gerçekleştirmek mümkün değildir. Ancak, tüm derslerinizden geçmiş ve mezun olabilmek için yalnızca stajınız kalmış ise stajınızı istediğiniz tarihte gerçekleştirebilirsiniz. (Bu durumda da öğrenci işleri ile görüşülerek en erken sigorta girişinin yapılabileceği gün öğrenilmelidir.) Ayrıca henüz halihazırda bu durumda değilseniz ve varsayımlar üzerine bu duruma geleceğinizi öngörerek (örn. bu dönem tüm derslerimi verirsem sadece stajım kalıyor, 3 dersim var hepsini vereceğim sadece stajım kalacak vb.) staj takviminde yer alan tarihler dışında bir aralıkta veya takvimde yer alan günlerden daha fazla gün için (örn 45 gün, 60 gün vb.) staj başvurusu yapmak istiyorsanız maalesef yapamazsınız. Varsayımlar üzerinden staj başvurusu dilekçesi alınması mümkün değildir. 2024 yaz dönemi için belirlenmiş olan tarih aralıklarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki linkten de görülebileceği üzere yaz dönemi içerisinde maksimum 40 gün staj gerçekleştirilebilmektedir (staj dışında dersi kalmayan öğrenciler hariç). Firmanın haftasonu çalışıp çalışmadığı ve stajınızı kaç gün yapmak istediğinize göre sayfada yer alan başlangıç ve bitiş tarihleri baz alınarak staj başlangıç ve bitiş tarihleri ayarlanmalıdır. Bu tarihler her sene değişiklik göstermektedir ve ilgili link her sene güncellenecektir.

2024 Yaz Dönemi Staj Takvimine buradan ulaşabilirsiniz.

4- Kariyer kapısı vb. platformlardan staj teklifi aldım, ancak staj yapacağım yer tarafından belirlenen staj tarihleri üniversitenin staj takvimine uymuyor, ne yapabilirim?

Üçüncü sorunun cevabında belirtilmiş olduğu üzere sigorta girişleri üniversite yönetiminin aldığı karar doğrultusunda belirli tarihler arasında gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle tüm derslerinizi verdiğiniz ve mezun olabilmek için yalnızca stajınızın kalmış olduğu durum dışında stajınızı o tarihlerde gerçekleştiremezsiniz. Dilerseniz firmadan staj tarihleri için değişiklik talep edebilirsiniz.

5- Ara dönemde stajımı gerçekleştirebilir miyim? 

Evet, ara dönemde de stajınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yaz dönemi kadar uzun bir ara bulunmadığı için gerçekleştirilebilecek staj süresi sınırlıdır. Ara dönemde sigortanızın yapılabileceği tarihleri öğrenci işleri ile görüşüp öğrenerek bu tarih aralıkları için staj başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

6- Staj başvurumu nasıl gerçekleştireceğim?

Staj başvurusu için “https://muhendislik.aku.edu.tr/formlar/ogrenci-2/” linkinde yer alan F67 – Zorunlu Staj Başvuru Formu’nun  doldurulması gerekmektedir (Formun yanında bulunan indir butonu çalışmaz ise sağ tıklayıp hedefi farklı kaydet diyerek dosyaya erişebilirsiniz). Formda üst tarafta öğrenci, orta tarafta ise staj yapılacak yer ile ilgili doldurulması gereken bölümler bulunmaktadır. Bu kısımları bilgisayar ortamında doldurmanız ve belgeden 3 adet çıktı almanız gerekmektedir. Ardından “işveren veya yetkilinin” bölümünde yer alan imza/kaşe bölümüne staj gerçekleştirmek istediğiniz firmanın kaşe/imza atması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından alttaki tabloda yer alan öğrenci imzası, staj komisyonu onayı, fakülte onayı ve SGK kaydı bölümlerinde yer alan imzaların tamamlanması gerekmektedir. Her 3 belge için ilk olarak staj komisyonu onayı/imzası bölümünün Arş. Grv. Ardan Hüseyin EŞLİK veya Doç. Dr. Said Mahmut ÇINAR tarafından imzalanması gerekmektedir. Ardından fakülte onayı ve SGK kaydı bölümlerinde gerekli olan imzalar için ise öğrenci işlerine gidilmelidir. Alt kısımda yer alan 4 imzanın tamamlanmasının ardından belgelerin birisi staj komisyonunda yer alan Arş. Grv. Ardan Hüseyin EŞLİK’e, bir diğeri öğrenci işlerine bırakılmalı, son evrak ise staj gerçekleştirilecek firmanın talep etmesi durumunda firmaya ibraz edilmelidir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından staj başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Son başvuru tarihi 2023-2024 yaz dönemi için Mühendislik Fakültesi sayfasında duyurular bölümünde de ilan edildiği üzere 28/06/2024’dür. Bu tarihten sonra gerçekleştirilen başvurular değerlendirilmeye alınmayacaktır.

7- Staj evraklarını imzalatmak  için Afyonkarahisar’a gelmem gerekiyor mu? Kargo ile evraklarımı göndersem veya taranmış belgeyi size mail ile ulaştırsam olur mu?

Maalesef, staj evraklarınızda yer alan imzaları tamamlamak için Afyonkarahisar’a gelmeniz gerekiyor. Şuan için online başvuru veya farklı bir başvuru şekli ile başvuru gerçekleştirme imkanı bulunmuyor. Eğer Afyon’da olan ve sizin için bu imza işlemlerini gerçekleştirebilecek bir tanıdığınız varsa o kişi aracılığıyla da imzaları toplayabilir, belge işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Soruda belirtilen diğer yollar ile (taranmış belgeyi mail olarak göndermek veya kargoyla yollamak) staj başvuru işlemlerinizi gerçekleştiremezsiniz.

8- Şuan bir firmada aktif olarak çalışıyorum ve sigortam var, ne yapmam gerekiyor?

Stajınızı gerçekleştirirken sigortanızın bulunması zorunludur. Eğer halihazırda zaten bir sigortanız var ve bu sigortanızı bozmak istemiyorsanız öğrenci işlerine belgenizi ibraz ederken bunu belirtmeniz gerekmektedir. Eğer sigortanızı staj yapacağınız süre içerisinde üniversitenin karşılamasını istiyorsanız normal bir şekilde başvuru işlemlerinizi ve sigorta işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Ancak firmanın yapmış olduğu sigorta ile çakışma durumu yaşanmaması için firmayı bu konuda bilgilendirmeyi unutmayınız.

9- Geçen sene stajımı x firmada yapmıştım, yine aynı x firmasında stajımı gerçekleştirebilir miyim?

Evet, gerçekleştirebilirsiniz. Ancak gerçekleştirdiğiniz stajlarda başarılı olmanız durumunda mezuniyet sonrası iş teklifleri alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu nedenle iş bulma konusunda şansınızı arttırmak ve farklı deneyimler kazanabilmeniz açısından bölüm olarak farklı yerlerde staj yapmanızı ve farklı deneyimler kazanmanızı önermekteyiz. Ancak yine de dilerseniz aynı firmada stajınızı gerçekleştirebilme imkanınız bulunmaktadır. Bu noktada da 2. stajın en azından farklı bir departmanda olması sizin için daha faydalı olacaktır.

10- Staj başvurumu gerçekleştirdim, şimdi ne yapmam gerekiyor?

Staj başvurunuzu tamamlamanızın ardından staj süresince doldurmanız gereken staj defterini temin etmeniz gerekmektedir. Staj defterini dilerseniz internet üzerinden (“https://www.n11.com/urun/staj-defteri-9658726”) dilerseniz de üniversite rektörlük girişi karşısında bulunan Kocatepe Üniversite Camii bahçesindeki üniversite ekipmanları satış bürosundan temin edebilirsiniz.

11- Staj defteri doldururken nelere dikkat etmeliyim?

Staj defterinizin amacı staj süresince yaptığınız faaliyetleri öğretim elemanlarınıza aktarmanızdır. Bu nedenle staj süresince gerçekleştirdiğiniz tüm faaliyetleri ayrıntılı ve açık bir şekilde defterinize gün gün yazmanız gerekmektedir. Defterin yeterli gelmemesi durumunda (Örneğin, 60 günlük stajlar) ikinci bir deftere geçebilirsiniz. A4 vb. ek kağıt kullanımı kabul edilmeyecektir. Defterin tükenmez kalem ile doldurulması, her bir sayfada birer gün anlatılacak şekilde doldurulması gerekmektedir. Sayfanın dolu gözükmesi adına büyük yazma, boşluklu yazma, sayfaya resim veya resimler yapıştırma gibi faaliyetlerde bulunulmamalıdır. Deftere eklenilmek istenen resimlerin çıktısı alınıp defter arasına konulabilir. “Abartılmadan” gerçekleştirilen işler hakkında öğrenilen teorik bilgiler verilebilir. Her bir gün için birer sayfanın büyük oranda doldurulması (yarısından fazlası), birkaç cümleyle geçiştirilmemesi ve güzel bir şekilde yazılmış olması önemlidir. Bu bahsedilen durumlara uyulmaması durumunda stajınızdan gün kırılabileceği unutulmamalıdır (Örneğin, 60 gün gerçekleştirilen stajın 50 gün sayılması vb.).  Staj defterinde yer alan zorunlu staj formlarının veya staj bilgi formlarının dolması gerekmemektedir. Stajyer öğrenci puantaj formlarındaki tabloların ise o ay’a ait takvim gibi düşünülerek staja gidilen günlere “x” işareti konulması gerekmektedir. “x” işareti konulan kısımlar daha sonra staj sorumlunuz tarafından incelenerek imzalanacaktır. Böylelikle o tarihlerde stajda bulunduğunuz staj sorumlunuz tarafından onaylanmış olacaktır. Staj koordinatörü olarak staj komisyonu başkanı “Doç. Dr. Said Mahmut ÇINAR” veya staj komisyonu üyesi “Arş. Gör. Ardan Hüseyin EŞLİK” yazılabilir. Staj defterinin doldurulmadan önce staj komisyonuna imzalatılmasına gerek yoktur.

12- Staj defterinin doldurulması sırasında/sonrasında firmanın yapması gerekenler nelerdir?

Staj yapılan firmada yer alan elektrik veya elektrik-elektronik mühendisi staj defterinin ilk sayfasında bulunan diploma no ve oda sicil no kısmını doldurmalıdır. Ayrıca staj defterinde yer alan tüm imzalanacak bölümleri imzalamalıdır. Staj başarı formunu sizin görmeyeceğiniz bir biçimde doldurduktan sonra bir zarfa koymalı ve size teslim etmelidir. Ayrıca öğrenci tarafından doldurulmuş olan puantaj tablolarını kontrol ederek imzalamalıdır.

13- Staj defterini ne zaman/nasıl teslim etmeliyim? 

Stajınızın tamamlanmasının ardından staj defterinizin staj komisyonu tarafından değerlendirilebilmesi için Arş. Gör. Ardan Hüseyin EŞLİK’e teslim edilmesi gerekmektedir. Staj defterinizi staj dönemini takip eden bir sonraki dönem başlangıcı ile birlikte  2 hafta içerisinde teslim etmeniz gerekmektedir. Dönem başlangıcından 2 hafta sonra getirilen defterler değerlendirilmeye alınmayacaktır (Hafta içerisine haftasonları dahil değildir, iş günü olarak düşünülmelidir). Staj defteri teslimi sırasında Arş. Grv. Ardan Hüseyin EŞLİK’in odada bulunmaması durumunda kapı altından staj defterlerinin atılmasında sakınca yoktur. Kargo görevlilerine gerekli bilgilendirme yapılabilir / sisteme not düşülebilir.

14- Bir sonraki dönem dersim yok veya ders dönemi başlangıcını beklemek istemiyorum. Mezuniyet belgesine/diplomaya acil ihtiyacım var, tek ders sınavına yetişmem gerekiyor, en kısa sürede staj defterimin değerlendirilmesini istiyorum, mümkün müdür?

Evet staj defterinizin daha kısa sürede değerlendirilmesi mümkündür. Ancak staj defterlerinin okunması, değerlendirilmesi, resmi evraklarının hazırlanarak imzalara sunulması ve dekanlığa iletilmesi uzun bir süreç olduğu için her bir öğrencimiz için bunu tek tek yapabilmemiz mümkün değildir. Bu nedenle staj defterinin çeşitli nedenlerle erken değerlendirilmesini talep eden öğrencilerimiz için belirli erken staj defteri değerlendirme tarihleri belirlenecek ve duyurulacaktır. Bu tarihlere kadar gelen staj defterleri tarafımızca toplanacak ve son tarihin geçmesi ile birlikte toplu olarak değerlendirilecek ve dekanlığa işlenmek üzere iletilecektir. Belirlenen son tarihlerden sonra tarafımıza ulaşan defterler bir sonraki değerlendirme sürecine kadar değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu nedenle defterin zamanında ulaşımını sağlamak öğrencinin sorumluluğundadır.

2023-2024 yaz dönemi erken staj defteri değerlendirmeleri için son staj defteri teslim tarihi 02.09.2024 (mesai bitimine kadar) olarak belirlenmiştir. Bu tarih sonrasında staj komisyonuna ulaştırılan defterler erken değerlendirilmeye alınmayacak, dönem açılışından sonraki son staj defteri teslimi tarihinde diğer defterler ile birlikte değerlendirmeleri gerçekleştirilecektir. Staj defteri teslimi ile ilgili detaylar 13 ve 15’inci maddelerde yer alan soru cevaplarında açıklanmıştır.

15- Şehir dışındayım, staj defterini kargolayarak sizlere ulaştırabilir miyim?

Evet, ulaştırabilirsiniz. Ancak bu durumda kargonun belirlenen son teslim tarihlerinden önce ulaşmasını sağlamak öğrencinin sorumluluğundadır. Herhangi bir nedenle (kargo şirketi hatası vs.) defterin geç teslim edilmesi durumunda staj defteri bir sonraki değerlendirme aşamasına kadar değerlendirilmeye alınmayacaktır. Staj defteri teslimi sırasında Arş. Grv. Ardan Hüseyin EŞLİK’in odada bulunmaması durumunda kapı altından staj defterlerinin atılmasında sakınca yoktur.

Staj defterinin gönderiminin sağlanabileceği adres bilgisi:  Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Karşısı Laboratuvar Binası Kat 2 Oda No: 217 Merkez/AFYONKARAHİSAR. 

16- Askerliğe gideceğim, işe başlayacağım bir an önce mezun durumuna düşmem gerekiyor, defterim kaç günde değerlendirilir ve mezun durumuna düşerim? Diplomamı ne zaman alabilirim?

Bu soruyu cevaplandırabilmek için ilk olarak staj defterinizin teslimi sonrasında yaşanan süreci anlamak gerekmektedir. Staj defterlerinizin staj komisyonumuzca okunması, değerlendirilmesi ve resmi evrakların hazırlanması belirli bir süre almaktadır. Ardından resmi evrakta yer alan imzaların tamamlanması ve öğrenci işlerine bildirilmesi aşamasına geçilmektedir. Öğrenci işlerinde de yaşanan yoğunluklar nedeniyle stajlarınızın sisteme girişi belirli bir zaman almaktadır. Tüm bu işlemlerin bitmesi ile birlikte son olarak tüm dersleri aldığınız ve stajınızı tamamladığınız kontrol edilmekte ve mezuniyet onayınız verilmektedir. Görülebileceği üzere arada bir çok farklı işleyen süreç olması nedeniyle tam süre verebilmek mümkün değildir. Ancak tahmini bir süre verilmesi gerekirse yaklaşık 1 aylık sürede bu süreçlerin tamamlanması ve e-devlet üzerinde mezun durumuna düşmeniz beklenebilir.

 

Bu sorular dışında farklı bir sorunuz olması durumunda aheslik@aku.edu.tr adresinden Arş. Grv. Ardan Hüseyin EŞLİK ile iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

21 Mayıs 2024, Salı 8031 kez görüntülendi